Forró olasz csók – Tiziano Bonini

kávé1 modifiedFőiskolai éveim alatt szerintem nagy mértékben hozzájárultam az ország kávéfogyasztási átlagához, de biztos vagyok benne, hogy ez sokunknak ismerős állapot. Majd egy nagyobb szünet következett és a kávé illatáról beugrott rossz emlékek több éven keresztül, amíg egy véletlen kapcsán meg nem ismerkedtem a Tiziano Bonini márkával a Caffé Caps üzleteiben.

Sosem voltam egy kávé-sznob – ha lehet ilyet mondani -, így túl sok ismeretem nem is volt a különböző márkákról, pörkölési technikákról vagy ízvilágokról, de mivel kíváncsi típus vagyok, ezért egy kicsit jobban utánanéztem, hogy mi lenne számomra egyrészt a legpraktikusabb, másrészt természetesen ízében a legszimpatikusabb.

A Tiziano Bonini titka a magas minőségben rejlik, a legjobb kávé keverékből áll, ami a két legismertebb: az Arabica és a Robusta. Az Arabica kávé ízét az édes, puha, selymes lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szokták illetni, a Robusta íze kesernyésebb, savasabb, durvább, kevésbé nemes, mint az Arabica, testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle. A két adottságú kávét külön – külön pörkölik, majd a pörkölés után keverik a megadott recept alapján. E keverék az ősi receptek eredménye, melyeket az elődök tovább adtak, majd ezt lassan tovább javították a sommeliék által a maximális ízért és minőségért.

kávé4Az Arabica magasabb hegyvidéken terem, 1000-2000 m magasságban, és alacsonyabb a savtartalma mint a Robustának. Sőt, kevesebb koffeint is tartalmaz, nagyjából feleannyit és egy selymes ízvilág jellemzi. A Robusta éppen az igénytelensége és ellenállósága miatt alacsonyabb területeken (200-800 m) is megterem. Savasabb mint az Arabica, ezért jellegzetesen kesernyés ízű, szemben az Arabica lágyságával. Annak ellenére, hogy kevésbé nemes, mint „vetélytársa”, testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle.

A kapszulákkal néhány perc alatt el tudom készíteni reggel a kávémat, anélkül, hogy az egész konyhát kávézacc borítaná és a megszámlálhatatlan mennyiségű íz és különböző erősség által szinte minden nap mást tudok választani az éppen aktuális hangulatomnak megfelelően. Ráadásul külön gépet sem kellett vásárolnom hozzá, mivel szinte az összes kapszulás kávéfőzővel kompatibilis. Régi-új kávéfüggőként én maximálisan ajánlani tudom, hogy akinek van rá lehetősége, menjen be egy Caffé Caps üzletbe és kóstolja meg valamelyik ízt, biztos vagyok benne, hogy mindenki találni fog kedvére valót!


Kövessétek a Rouge-t Facebookon és Instagramon is!

Szalay Eszter

További cikkeink:

  • Louboutin_7-e1377725327751A világ vörös talpakon – Christian Louboutin Christian Louboutin neve minden nő, de a legtöbb férfi számára is ismerősen csenghet, hiszen a világ egyik leghíresebb cípőtervezője. Munkásságát, vörös talpú csodáit világszerte [...]
    astor alapozoTESZT | Astor Perfect Stay 24H alapozó + primer Sajnos azok közé az emberek közé tartozom, akik bár szerencsésnek mondhatják magukat, amiért még mindig szinte tininek néznek ki 30 évesen is, de szerencsétlennek, amiért ezzel bizony [...]
  • csigacoverRouge kedvenc: a Csigagél! Bár sokak számára első hallásra talán ijesztőnek tűnhet, de a csigagél valóban az, aminek hangzik: a Dr. Organic Bioaktív csigagél, arckrém, szemkörnyékápoló és szérum egy [...]
    bwtcsomag30 napos BWT kihívásom Sokan tudjátok, hogy milyen fontos számomra az egészséges életmód, az egészséges étkezés, de emellett sajnos sosem figyeltem eléggé a napi megfelelő mennyiségű folyadék [...]