Törpesün gazdi lettem – így készülj fel, ha te is az szeretnél lenni!

22523723_10203777479674491_333410045_nA Facebook-on sokan olvashattátok, hogy nyár végén találtam egy sünit a kertünkben, kullancsos volt, szipogott, ezért elvittem állatorvoshoz és azóta Sanyi nálunk lakik egy fából készült bunkiban a kertben. Sajnos őt nem hozhattam be, mivel a keleti (ők az itthon őshonos fajták) sünök egyrészt nem bírják a fogságot, másrészt védett állatok. Ha tél előtt pici, 500 gramm alatti sünit találtok, vegyétek fel a kapcsolatot a Sünbarát.hu –val és ők segíteni fognak a teleltetésben. Ha kétségetek van afelől, hogy keleti (Erinaceus roumanicus) vagy afrikai (Atelerix albiventris) sünt találtatok-e, a legegyszerűbben úgy bizonyosodhattok meg róla, hogy megnézitek a hátsó lábán hány ujjacska van. Ha 5, akkor keleti sün, ha 4, akkor afrikai. :)

Nekem így kezdődött a sünök iránti rajongásom és találtam rá az Erizo Törpesün Tenyészetre és lettem Ozzy – hivatalos nevén Erizo Uzi – a csodaszép kis Afrikai fehérhasú törpesün anyukája. Ezúton is szeretném megköszönni Kristóf Mónikának és Kristóf Balázsnak azt a rengeteg segítséget, amit kaptam és kapok a mai napig tőlük! Az ő tanácsaik alapján szeretnélek egy kicsit titeket is felkészíteni arra, ha süntartáson gondolkodtok, akkor milyen előkészületeket kell megtennetek, hogy a kis barátotok semmiben se szenvedjen hiányt.

1. lépés

Készülj fel a süni igényeiből, életmódjából, én például azt gondolom, hogy a sünik nem gyerekek mellé való házikedvencek, nappal alszanak, éjszaka kell velük foglalkozni, tisztítani, etetni, főzni nekik, vitaminozni őket, nyugodt körülményeket biztosítani és bizony néha hangoskodnak is, de ha te hangoskodsz, azt nem szeretik. Ha ezeket nem tudod vállalni, jól gondold meg, hogy bevállalod-e, mert az sem neked, sem a süninek nem lesz jó, ha terhet jelent.

2. lépés

Keressetek egy megbízható tenyésztőt, aki minden apróságot elmond a süntartással kapcsolatosan. Én természetesen az Erizot ajánlom, biztos vannak még rajtuk kívül is lelkiismeretes tenyésztők, de sajnos sok a negatív tapasztalatom is. Mónika rendkívül szimpatikus ember, részletesen elmondott mindent, hogy mire lesz szükségem, mit vásároljak, hogyan etessek és az összes buta kérdésemre türelemmel válaszolt.

Furcsa módon először nem Ozzy-t választottuk, mert ő már foglalt volt, de úgy alakult, hogy mégis ő került hozzám. És ezt egy percig nem bánom, mert a legcukibb mosolymanó, akit valaha láttam.


A vásárlás folyamata nagyon egyszerű, a szabad sünikről találtok képeket az Erizo Facebook oldalán, felveszitek a kapcsolatot Mónikáékkal és megbeszélitek a részleteket. Általában 1 hónapot kell kb. várni, amíg ovis korú lesz a babátok és elhozható, a vásárlási szándékot egy előleggel kell biztosítani, a sünik teljes ára pedig 25.000 Ft körül mozog, természetesen származást igazoló lappal.

Kérlek titeket tényleg jól nézzétek meg honnan vásároltok, ne támogassatok szaporítókat és kereskedéseket, ahol tucatszámra „dobálják” utánatok szegény kis állatokat, akik ki tudja honnan származnak. :(

3. lépés

Szerezzetek be mindent, amire a babának szüksége lesz! Én egy összerakott listát kaptam, amiről csak meg kellett rendelnem a felszereléshez tartozó dolgokat, ezeket alább link formájában megtalálhatjátok és ki tudjátok számolni milyen költségek várhatók még. Nyilván mindenre található máshol is alternatíva, lehet, hogy kedvezőbb áron, én most azokat írom be, amiket én is megvásároltam a PetNet-ről, talán egyszerűbb mindent, amit lehet egy helyről megrendelni. A babacsomag, amit a sünihez kapunk tartalmaz egy bújózsákot, száraztápot, élő eleséget, de a jövőben ezeket sem árt beszerezni majd.

Ketrec

Infraégő (50W), időzítő és kerámia foglalat

Hőmérő

Házikó

Alomtálca

Alomlapát

3 db tál (a víznek a nagyobb, a száraztápnak és a főtt ételnek lehet a kisebb is)

Vetri DMG

Virbac Megaderm

Advantage Spot

Kerék (3 hónapos kortól)

Forgács

Alom

Fontos: A süninek állandó minimum 23-25 fokos hőmérsékletre van szüksége, így az infralámpa használata kötelező! Az afrikai törpesünök nem alszanak téli álmot, a kihűlést és a hibernálódást el kell kerülni, mert sajnos ők nem képesek felébredni belőle.

4. lépés

20842060_1443694292383105_1084466256571916150_nAz etetés. Elsőre talán kicsit macerásnak hangozhat, de havonta egyszer kell csak hosszabb időt eltölteni a konyhában, hogy előre megfőzz neki több adag vacsorát.

Napközben prémium szárazeledelt teszünk a ketrecbe (2-3 hétre elegendő lesz a babacsomagban), ügyelve arra, hogy ez semmiféle tejterméket ne tartalmazzon, mert a sünik laktózérzékenyek. Inni is csak vizet kapjon, ami mindig legyen cserélve. A vacsora este kerüljön be, ami lehet élőeleség, például lisztkukac (ez is lesz a babacsomagban) a többi napon pedig főtt étel. Ez lehet vízben főtt csirkecomb, csirkemell, hal, tojás, mindenféle adalék nélkül, összekeverve zöldséggel (répa, paradicsom, paprika stb) vagy gyümölccsel (alma, körte, nektarin stb). A zöldséget és a gyümölcsöt szintén vízben kell megfőzni vagy párolni, kimagozni és lehámozni és egy evőkanálnyi husihoz 20%-ban hozzáadni. A többi pedig mehet a fagyasztóba és csak ki kell venni vacsora előtt pár órával. Higgyétek el, egyáltalán nem bonyolult, a kis manó pedig nagyon hálás lesz érte, ha minden nap mást vacsorázhat, váltogassátok mindig az ízkombinációkat, főttet és élőt, hogy ne váljon unalmassá számára és ne kezdjen éhségsztrájkba. Az egyoldalú táplálkozás nem egészséges számára. De ez egy pici kreativitással nagyon könnyen orvosolható.

A vitaminok. Hetente 3x kapjon Vetri DMG immunerősítőt, 100 grammonkénti súlyra 1 cseppet. Kiegészítésként heti 2x (állatoknak készült) Kalciumot és 2x Virbac Megaderm-et (10 kg alatti állatkáknak) is lehet adni neki. 3 havonta narancssárga Advantage SpotOn-nal élősködő mentesítünk.

5. lépés

Én nagyon izgultam, amikor elindultunk Ziziért, alig vártam, hogy az előkészített kis helyére kerülhessen, kíváncsi voltam ízlik-e majd neki, amit főztem, tetszik-e neki az új hely. Ha már hideg van, lehetőleg autóval menjetek a babátokért és egy takaróval, hordozóval készüljetek. Balázs mindent elmond, megmutat és bemutat az új barátotoknak, ne féljetek megfogni és babusgatni, tuti azonnal bele fogtok zúgni. Érkezéskor legyetek tekintettel a többi sünire is, ők ilyenkor még alszanak, ne akarjátok megnézi őket, ne tóduljatok be egy kis csapattal, ez nem állatkert, legyetek figyelmesek és koncentráljatok a saját manótokra. Sajnos sokszor olvastam, hogy néhányan egy komplett gyerekprogramot csinálnak a látogatásból, ezért ezt is fontosnak tartom megemlíteni. Otthon se zaklassátok, baba korában még nagyon sokat fog aludni, meg kell szoknia az új körülményeket, de minden este foglalkozzatok vele kicsit, érezze, hogy szeretitek, nagyon érzékeny kis állatkák. Zizi is félős volt még az első pár napban, de szép lassan megnyílt és most már a köntösömbe bújva írja velem ezt a cikket. :) Mónikáéknál szuper gyerekkora volt, kézhez és alomhoz szoktatott, nagyon jól szocializált kis baba, ahogy a többiek is, így a nehezén már könnyen túl fog lendülni, ti pedig egy szupercuki társsal gazdagodhattok, ha úgy gondoljátok szívesen lennétek süngazdik.Remélem sok hasznos infót olvashattatok a cikkből, én pedig még egyszer szeretnék köszönetet mondani az Erizo Törpesün Tenyészetnek, hogy ezeket már én is tudom!

***

Kövessétek a Rouge-t Facebookon és Instagramon is!

Szalay Eszter

További cikkeim:

  • 22523723_10203777479674491_333410045_nTörpesün gazdi lettem – így készülj fel, ha te is az szeretnél lenni! A Facebook-on sokan olvashattátok, hogy nyár végén találtam egy sünit a kertünkben, kullancsos volt, szipogott, ezért elvittem állatorvoshoz és azóta Sanyi nálunk lakik egy fából [...]
    selfpÚti tipp: Szilvásvárad, Szalajka-völgy Január elején Szilvásváradra látogattunk egy kicsit pihenni, kirándulni, wellnessezni és erről a néhány napról szeretnék nektek egy kicsit bővebben is írni és kedvet csinálni egy [...]
  • mozi2Teszteltük a CINEMApink-et Sosem voltam igazán mozirajongó és miután megnéztük a Sötét 50 árnyalatát megfogadtam, hogy soha többet még csak mozi közelébe sem megyek, a Mammutban újonnan nyílt CINEMApink (és a [...]
    Taylor-Swift-poses-in-the-press-room-iwth-her-awards-at-the-2015-Billboard-Music-AwardsBillboard Music Awards sokkterápia A Cannes-i Filmfesztivál közé beszúrt Billboard Music Awards 2015 zenei díjátadó az utóbbi évek legborzasztóbb szettjeit vonultatta fel május 17-én Las Vegasban. Nézzük sorban... A 47 [...]